METODE DE SLABIT
LIANA HAINAROSIE
Regimul hipocaloric raspunde principiului de baza al scaderii in greutate in mod sanatos. El se bazeaza pe reducerea aportului energetic zilnic, pe controlul cantitatilor de grasimi si de zaharuri simple, mentinand totusi o mare diversitate a alimentelor. Regimul nu trebuie sa cauzeze carente alimentare. De aceea, se vor consuma elemente hipocalorice, cu micsorarea sau marirea cantitatilor alimentelor in functie de aportul lor caloric si realizand un echilibru permanent: vegetalele pot fi consumate in cantitati mari, pentru ca au putine calorii si confera senzatia de satietate. "Este necesar ca regimul sa fie urmat sub indrumarea endocrinologului, a dieteticianului, care ii adapteaza pacientului regimul in functie de varsta, de sex si de activitatea depusa, si sa fie respectate legile dieteticii, adica regimul sa includa toate principiile alimentare esentiale", spune prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului National de Endocrinologie "C.I. Parhon". Regimul hipocaloric este eficace, daca dam dovada de vointa si de disciplina alimentara. Durata si gradul de severitate sunt in functie de cate kilograme vrem sa slabim.
Regim echilibrat Sfatul prof. univ. dr. Constantin Dumitrache este sa fim rationali in cadrul regimului si sa nu ne asteptam la o slabire brusca de 10-15 kg intr-o luna, care dezechilibreaza organismul. Modul de slabire fiziologica este de 3-4 kg pe luna, poate mai mult la inceput, fiindca se pierde apa. Este necesar sa fie fixata o ratie alimentara cotidiana la un nivel inferior cu 200, 300, 400 de calorii necesarului sexului, varstei, activitatii desfasurate, eliminand o cincime din aceasta. Proportia alimentelor consumate zilnic este urmatoarea: 15%-20% proteine, 25%-30% lipide, 40%-50% glucide. Este recomandat sa mancam 5 mese pe zi: mic dejun, gust