(Foto: )
Depozitele Arhivelor Nationale din Cetatea Oradiei sunt locul unde dai piept cu istoria. Pe rafturi kilometrice, oranduite grijuliu in cutii de carton, stau marturiile dainuirii romanilor pe plaiurile Crisanei. Documente rare si carti cu litere pictate pe piele de vitel, adunate in secole de stradanii ale arhivarilor vremii.
Daca ar fi insiruite coala langa coala, lungimea lor ar putea inconjura de cateva ori Oradea.
Incaperile din care emana un usor iz de mucegai si praf adapostesc tot trecutul urbei de pe Crisul Repede, din secolul XIII incoace.
De la ceaslovuri groase cu zapisuri doveditoare ale mosiilor voivozilor din Ţara Celor Trei Crisuri, la lucrari stiintifice si microfilme, de la carti rare, la colectii ale ziarelor si revistelor vremii, Directia Judeteana Bihor a Arhivelor Nationale aduna cam tot ce-i de adunat din istoria scrisa a Bihorului.
„La Jendari!”
Transformarile intervenite in structurile Fortelor Armate din Romania ultimilor ani a dus la reducerea consistenta a unitatilor militare incartiruite in Oradea, lucru care a avut un efect benefic asupra functionarii a cel putin doua institutii de mare importanta patrimoniala din municipiu.
Daca pierderea procesului cu romano-catolicii i-a adus Muzeului Ţarii Crisurilor un sediu nou in fosta cladire a Garnizoanei Oradea, acum este randul Arhivelor sa-si primeasca propriul sediu.
Un sediu dupa care s-a asteptat vreme de 43 de ani, timp in care documente si carti rarisime au fost compromise de conditiile improprii de depozitare.
Institutia functioneaza in incinta Cetatii Medievale a Oradiei din anul 1962, an in care a luat oficial fiinta filiala judeteana a Arhivelor Nationale. De atunci, arhivarii bihoreni au adunat vagoane de documente care nu mai au loc in spatiul restrans din Cetate.
Pentru prima