Despre Ion Burcusel, se poate spune ca este “omul locului” nu doar datorita relatiilor si cunostintelor, ci si din cauza ca tine pe loc institutia pe care o conduce de patru ani. Cultura bistriteana a ajuns sa fie practic o necunoscuta.
Ion Burcusel a ajuns sef peste cultura judetului Bistrita-Nasaud la inceputul anului 2001, in vremea in care nou-aleasa putere pesedista punea stapanire incetul cu incetul pe intreaga tara.
Desi Burcusel este deocamdata personajul care a reusit sa ramana cea mai lunga perioada de timp in fruntea culturii bistritene, numele sau nu va ramane in cartile de istorie, deoarece timp de patru ani institutia pe care o conduce nu s-a facut remarcata cu nimic.
Ba, mai mult, Burcusel a reusit sa impuna o atmosfera lipsita de transparenta in Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.
Se pare ca singurul lucru bun pe care a reusit sa-l faca Burcusel in cei patru ani a fost razboiul dus impotriva celor care au incercat sa aduca modificari la cladirile aflate in patrimoniul cultural.
In rest, nimeni nu isi aduce aminte ca directia sa fi organizat, de exemplu, vreo conferinta de presa in care sa isi prezinte activitatea sau sa-si promoveze in vreun fel evenimentele organizate.
Ion Burcusel a fost numit in functia de consilier sef prin ordinul 197 din 23 februarie 2001, ordin emis de catre Ministerul Culturii si Cultelor.
La conducerea inspectoratului, devenit pe parcursul mandatului sau Directie pentru Cultura, Burcusel a sustinut si un concurs organizat de minister, concurs la care se pare ca a fost singurul invitat sa participe.
Pentru cei care nu isi mai aduc aminte, la ceremonia de instalare a sa au luat parte si prefectul Grigore Rusu precum si subprefectul Gheorghe Pop, aflati in functii la acea data.
Burcusel, scolit