In ultima vreme, disensiunile dintre sindicate si patronate sunt din ce in ce mai evidente. Motivul? Propunerile formulate de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, privind modificarea Codului Muncii.
Daca sindicalistii ar vrea ca legea sa ramana asa cum este, patronii considera necesare modificarile anumitor articole prevazute in actualul Cod.
In cazul in care nu vor fi ascultati si nu vor avea parte de negocieri reale cu Guvernul, care - spun ei – pana acum nu a facut decat sa mimeze asa-zise procese de negociere, reprezentantii sindicatelor sunt hotarati sa mearga mai departe cu actiunile de protest, chiar pana la a participa la un euro-miting, la Bruxelles, organizat
de Confederatia Europeana a Sindicatelor. Angajatorii, insa, considera ca aceasta atitudine sindicala transanta nu va solutiona problemele existente.
Mai mult, relatia parteneriala dintre sindicate si patronate nu mai trebuie sa fie bazata pe forta, patronii spunand ca vremea celor care bat cu pumnul in masa a trecut. O posibila rezolvare a divergentelor ar fi dialogul si abordarea rationala a problematicii.
Marian Foca, presedinte CNSLR Fratia:
„Guvernul a mimat un asa-zis proces de negociere cu partenerii sociali“
„Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national au primit cu stupoare propunerile formulate de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, privind modificarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.
Confederatiile sindicale semnatare constata ca aceste propuneri care raspund in fapt unor presiuni venite din partea FMI, Bancii Mondiale, cat si a unor cercuri financiare internationale, incalca grav principiile cuprinse in documentele ratificate de Statul roman – Conventiile OIM si Carta Sociala Europeana.
Aceste princi