Scaderea veniturilor la bugetele locale ar putea provoca adevarate blocaje financiare. De vina sunt eliminarea impozitarii progresive si introducerea cotei unice de 16%, masuri ce au subtiat considerabil "felia" ce revine autoritatilor locale.
Reprezentantii primariilor spun ca, in aceste conditii, vor intra in colaps, cel mai probabil la vara, fara posibilitatea de a mai continua investitiile deja incepute. Solutia de compensare a veniturilor diminuate ar putea veni sub forma majorarii cotei de 63% din impozitul pe venitul global (IVG), platit de contribuabili, ce intra la bugetele locale.
Potrivit unui proiect aflat pe masa Ministerului Finantelor Publice (MFP), este posibil ca procentul sa creasca pana la 82%.
Bugetele locale sunt amenintate cu o criza financiara de proportii. La vara, acestea ar putea ajunge in colaps, iar blocajul financiar ar putea stopa planurile deja batute in cuie ale municipalitatilor. Motivul este diminuarea veniturilor la buget, prin introducerea cotei unice de impozitare.
Primariile deja au in buget goluri de sute de miliarde de lei, iar piederile ar putea fi compensate doar prin majorarea cotei-parti din impozitul pe venitul global care intra in conturile autoritatilor locale.
In prezent, 63% din impozitul pe venitul global (IVG) incasat este "varsat" la bugetele locale. Prin renuntarea la sistemul progresiv de impozitare si introducerea cotei unice de 16%, "felia" cuvenita autoritatilor locale se micsoreaza considerabil. "Golul" ar putea fi umplut prin modificarea regimului taxelor si impozitelor locale.
Potrivit unui proiect aflat pe masa Ministerului Finantelor Publice (MFP), cota din IVG ce revine bugetelor locale ar putea fi majorata la 82%. Astfel, autoritatile locale ar avea resursele necesare demararii si continuarii proiectelor.
Gaura de 500 de mi