Supa-crema de telina cu branza Roquefort (Bucegi)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina (radacina), 1 cartof mare, 2 cepe, 1 cub supa concentrata de legume, 120 g Roquefort (Bucegi), 30 g unt, 200 ml frisca nebatuta sau smantana subtire, sare, piper.
Mod de preparare:
Tocati marunt ceapa curatata. Curatati de coaja telina si cartoful, spalati-le, zvantati-le si taiati-le cubulete.
Puneti untul, intr-o cratita, sa se topeasca, caliti ceapa pana devine sticloasa si adaugati telina, cartoful si cubul de supa concentrata rupt bucatele. Sarati, piperati, amestecati, turnati peste legume 1 l de apa clocotita si lasati-le sa fiarba incet, circa 30 de minute.
Mixati legumele cu zeama cu tot in blender (sau in cratita, cu un mixer-plonjor), adaugati frisca nebatuta sau smantana, amestecati supa pana ce da in clocot, si dupa ce faceti focul mai mic, lasati-o sa fiarba inca 5 minute.
Intre timp, rupeti branza bucati ceva mai mari. Turnati supa fierbinte in boluri, presarati peste ea bucatele de Roquefort si serviti-o imediat.
Telina gratinata cu mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina (radacina), 2 mere, 400 ml frisca nebatuta sau smantana subtire, 50 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati telina de coaja, spalati-o, stergeti-o cu un servet si taiati-o mai intai in 4. Luati fiecare sfert, taiati-l felii subtiri si fierbeti feliile circa 5 minute, in aburi.
Curatati merele, indepartati partea lemnoasa si taiati-le rondele fine. Incingeti cuptorul la 180gr.C si ungeti bine cu unt o forma de budinca (termorezistenta). Umpleti forma cu straturi alternative de telina si mere, presarand peste fiecare strat sare, piper si nucsoara.
Incalziti putin frisca sau smantana intr-o craticioara si turnati-o, putin cate putin, peste legume. Presarati apoi si