Daca pana mai ieri, caderea parului si calvitia erau o problema strict masculina, de la o vreme incoace, ea le "loveste" si pe femei.
Dovada? Cozile de la cabinetele medicilor dermatologi si... numeroasele scrisori prin care cititoarele noastre ne solicita ajutor. Il vom oferi fara preget, cu conditia ca simptomele sa fie corect descrise, singurul mod prin care poate fi stabilita cauza fenomenului. Un prim ajutor este testul pe care vi-l prezentam. Raspunzand corect la intrebarile cuprinse in el, veti putea sa va puneti singure diagnosticul si chiar sa gasiti cateva solutii de urgenta.
Ati parcurs in ultimul timp o perioada mai accentuata de stres ori v-ati schimbat complet alimentatia?
Daca da, caderea parului dvs. este normala. Stresul provoaca o distorsionare a functiilor organismului. Faptul acesta influenteaza si parul. El cade mai mult ca de obicei si creste mai greu la loc.
Solutii: incercati sa inlaturati stresul prin sport, multa miscare in aer liber, yoga, o alimentatie bogata in zinc: fulgi de ovaz si suc de ovaz (se pune la incoltit si se baga in centrifuga), tarate de grau si grau incoltit amestecat cu pastura de miere.
Parul dvs. a fost supus unor actiuni chimice? (Vopsit, permanent)
Unele substante folosite pentru permanent ori vopsitul parului la femei pot sa atinga structura firului de par. Urmarea: parul se rupe (nu e vorba de caderea parului).
Solutii: faceti un tratament pentru par tocit (exista solutii speciale care se aplica dupa sampon), folositi sampoane slabe, pentru par fragil. Cand va uscati parul, puneti foehnul la treapta cea mai mica. Nu faceti mai mult de 2-3 permanente pe an, si preferati sampoanele colorante - vopselelor tari.
Va simtiti adesea obosite si vlaguite? Vi se face frig repede? Aveti fata palida, aveti probleme cu mucoasele din nas si din gura?
Daca da,