Pe termen scurt si mediu, Guvernul va recurge la masuri suplimentare de crestere a impozitelor directe si indirecte, precum si la scutirea de accize pentru unele dintre produse. De exemplu, cistigurile la bursa vor fi impozitate cu 16%, nu cu 10%, cit a anuntat in urma cu doua saptamini.
In momentul cind si-au facut publica intentia de a introduce cota unica de impozitare, reprezentantii Aliantei D.A. au parut ca stapinesc pe deplin efectele negative pe care le are asupra bugetului, in sensul diminuarii veniturilor. Ori de cite ori au avut ocazia, acestia au spus ca respectiva diminuare (30.
000 de miliarde de lei) va fi compensata in mare masura prin cresterea colectarii veniturilor la buget.
Optimism ofilit
In ultima vreme, tonul s-a schimbat. In programul economic de preaderare, aprobat in sedinta de saptamina trecuta si trimis vineri la Bruxelles, Cabinetul Tariceanu afirma ca va fi dispus sa ia masuri suplimentare de crestere a impozitelor si va diminua ritmul de crestere a contributiilor la asigurarile sociale, in cazul in care colectarea lasa de dorit.
O prima masura se si intrevede: rata de taxare a cistigurilor de capital rezultate din vinzarea actiunilor va fi crescuta de la 1 la 16%. Or, ministrul de stat Adriean Videanu anunta la finalul negocierilor cu FMI ca nivelul de taxare este de 10%.
Taxe suplimentare
Pentru a aduce mai multi bani la buget, Executivul se vede constrins sa mareasca baza de impozitare. Sub pretextul simplificarii structurii taxarii, al facilitarii procesului de administrare fiscala si al cresterii transparentei, vor fi eliminate unele exceptii si deduceri acordate la plata impozitului pe profit si pe venituri.
Mai mult, se va introduce impozitul pe cistigul tranzactiilor imobiliare pentru persoanele fizice.
Incepind cu 1 ianuarie 2