Dupa "Petrol contra hrana", firmele romanesti se infrupta din "Reconstructia Irakului"(Foto: )
Unele dintre societatile in cauza (printre care si firme de buzunar) se aflau, in momentul "deschiderii pietei irakiene" la comanda ONU, la limita supravietuirii.
Societatile care au profitat de pe urma programului "petrol contra hrana" se afla in carti pentru o noua "misiune": reconstructia Irakului, program aflat in derulare si in care unele societati romanesti au si reusit sa se infiga.
„Petrol contra hrana", programul initiat si controlat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in Irak - ce vizeaza comercializarea „controlata" a petrolului irakian in vederea procurarii resurselor pentru achizitionarea de alimente si medicamente - a fost folosit de mai multe firme romanesti ca rampa de lansare in afacerea secolului:
„Reconstructia Irakului". Pana la reconstructie insa, aceste societati au castigat milioane de dolari din livrarea de diferite produse (exclusiv alimente, in ciuda scopului initial declarat al programului) Guvernului Irakian.
Va prezentam in premiera lista societatilor care au participat la acest program in calitate de furnizori, castigand, astfel, de la cateva sute de mii, la peste 14 milioane de dolari, intr-un interval foarte scurt.
„Filtrul" afacerii a fost Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunea romana de la New York (pentru relatia cu ONU) si Centrul Roman de Comert Exterior (pentru relatia cu Romania).
Scandalul international, iscat pe marginea achizitiilor de petrol in cadrul acestui program i-a ocolit pe fericitii exportatori care, in perioada in care s-a derulat programul, au reusit fie sa-si salveze afacerile, fie sa-si umfle conturile astfel incat sa-si asigure un trai linistit pe