In urma cu mai bine de trei ani, linistea cotidiana a Primariei Campina a fost zdruncinata din temelii de o adevarata bomba.
ACTUL. In arhiva a fost gasit un act de vanzare-cumparare, vechi si ingalbenit de vreme, care a facut intr-o clipa furori. El era incheiat in 1939 intre Primaria Campina si Ioan Gh. Grigorescu, unic mostenitor al pictorului Nicolae Grigorescu. Acesta din urma vindea institutiei campinene, pentru suma de 600.
000 de lei (o adevarata avere pe atunci, care se pare ca a fost platita integral), 202 tablouri si schite realizate de inaintasul sau. De ce a recurs el la acea vanzare nu stie nimeni. Cert este doar ca, in prezenta unui notar si a unor martori, vanzarea a fost perfectata. Peste documentul cu pricina s-a asternut insa praful uitarii.
Cand a fost gasit actul, in incinta administratiei locale din Campina nu se afla nici macar o schita sau un tablou. Si nici nu stia cineva sa fi existat vreo panza pe undeva, prin primarie. Asa ca, avand actul de vanzare-cumparare in mana, conducerea de atunci a primariei a inceput o cautare febrila a panzelor lui Grigorescu.
Din cercetare in cercetare, s-a constatat ca documentul gasit este doar o copie. Primul pas a fost acela de a descoperi originalul. Si acest lucru s-a intamplat nu dupa foarte multa vreme, documentul original fiind gasit la Arhivele Nationale ale Statului, filiala Prahova. Cu copia si originalul in buzunar, fosta conducere a Primariei Campina s-a pus pe cautat panzele lui Grigorescu.
VALOAREA DE AZI. Am incercat zadarnic sa obtinem un punct de vedere de la actuala conducere a primariei, dar ne-a fost imposibil. In aceste conditii, fostul primar al municipiului Campina, Tudor Gheorghe, ne-a lamurit asupra situatiei: "Am gasit in arhiva un act cum ca aceste tablouri ar fi ale noastre.
Acum avem si copia, si originalul act