Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” intampina, duminica, 27 februarie, intre orele 12.30-17.00, sarbatoarea de Dragobete cu datini si obiceiuri specifice. "Dragobetele -sarbatoarea indragostitilor la romani" este genericul manifestarii organizate de institutia din Soseaua Kiseleff sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor si in colaborare cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Primariei Sectorului 2.
Ansambluri folclorice precum „Dunarica” din Teleorman, „Padureanca” din Hunedoara, Grupul folcloric „Teleormanul” din Alexandria si Fanfara „Fratii Lucan” din comuna Chetris, judetul Iasi, renumiti solisti de muzica populara - Dumitru Zamfira si taraful sau, Gheorghe Turda, Elena Merisoreanu, Geta Postolache, Saveta Bogdan -, formatii si solisti de muzica dance si pop - K1, Indiggo, Marfar, Perpetum, Rafael, Gabriel Ciocan, Bogdan Bradu -, actori ai Teatrului „Masca” vor incerca sa-i convinga pe tineri ca "patronul" iubirii exista si la romani.
Divinitate mitologica similara lui Eros, zeul iubirii la greci, si lui Cupidon, zeul iubirii la romani, Dragobetele era, la daci, zeul care oficia in cer, la inceputul primaverii, nunta tuturor animalelor - traditie care, pe parcursul secolelor, s-a extins si la oameni. Potrivit credintei populare romanesti, de Dragobete - sarbatorit la 24 februarie sau in preajma zilei de 1 martie -, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul. "Dragobetele saruta fetele", se spunea prin sate, iar logodnele simbolice care se faceau in aceasta zi se incheiau, de obicei, cu o casatorie. Asa ca lasati-va purtati de instinctul lui Dragobete, zeul bunei dispozitii si al unirii sufletelor. Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” intampina, duminica, 27 februarie, intre orele 12.30-17.00, sarbatoarea de Dragobete cu datini si obiceiuri specifice. "Dragobetele -sarbatoarea indragostitilor la roman