Propunerile de modificare a Codului Muncii ce vor fi prezentate astazi de confederatiile patronale la Ministerul Muncii, in prima runda de negocieri cu sindicatele, vor inrobi si mai mult salariatul, daca vor fi acceptate. Practic, din sclav pe plantatie, asa cum era transformat initial prin proiectul prezentat de Guvern, angajatul devine vaslas la galere.
Cea mai interesanta propunere este de departe modificarea articolului 111 din actualul Cod al Muncii, care stabileste in prezent ca "durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare". Daca Ministerul Muncii (MMSSF) a vrut sa pastreze aceasta prevedere si sa-i adauge doar expresia "...
pe o perioada de referinta de 4 luni", patronatele doresc modificarea substantiala a acestui punct prin extinderea saptamanii de lucru de la 48 la 60 de ore.
Daca presupunem ca angajatul nu lucreaza totusi duminica, atunci cand ar trebui platit suplimentar, rezulta ca acesta va fi nevoit sa presteze nu mai putin de 10 ore zilnic.
Mai mult, patronii sunt de acord si cu propunerea avansata de minister care spune ca "munca suplimentara poate fi efectuata fara acordul salariatului pentru a satisface cerintele urgente de productie, livrarea de servicii sau alte obligatii ale angajatorului".
Pe de alta parte, cele 11 confederatii patronale aproba in unanimitate reintroducerea contractelor de colaborare si eliminarea din actualul Cod a obligativitatii constituirii fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, menit sa fereasca banii angajatilor de eventualele probleme financiare ale societatii.
Vor iesi scantei!
Patronatele au si alte amendamente care, in mod cert, le vor urca sangele in cap liderilor sindicali. Mai precis, organizatiile patronale propun introducerea unui nou punct care le d