BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Brrrrrrrrr. Ce frig e afara! Nici nu-ti vine sa scoti nasul din barlog. Intr-o zi in care pana si Soarele sta ascuns sub plapuma de nori grosi, de ce nu am sta si noi putin mai mult in patul nostru cald si prietenos? Iar daca timpul mereu grabit nu ne permite acest alint, poate ca putem sa-l compensam cu alte bucurii.
AMINTIRI. Daca incepi dimineata cu un pahar cu lapte cald cu miere, sigur vei face stanga-mprejur si te vei cuibari la loc in asternutul de care cu chiu, cu vai te-ai convins sa te desparti. De aceea, pentru un inceput de zi in forta, cred ca mult mai potrivita ar fi o bautura in amestec pe baza de lapte. Aceasta are un efect energizant si reconfortant, ba chiar unora le va aminti de verile calduroase petrecute la bunici, la tara, uitand ca afara e Gerul cel Mare.
SUBSTITUIRE. E cea mai potrivita bautura de dimineata, pentru ca este energizanta. Si, de ce nu, ar putea inlocui, macar din cand in cand, traditionala cafea la ibric. Unii poate se relaxeaza cand fumeaza o tigara si-si savureaza cafeaua. Dar, pentru mine, pana si stirile proaste, imposibil de evitat, parca nu mai sunt atat de urate cand sunt "diluate" cu o ceasca cu lapte, asa, ca in copilarie. Nu se prepara greu si nici nu risti sa-ti fuga laptele pe foc, pentru ca aceasta bautura este rece, potrivita pentru cei care se trezesc greu si sufera de sindromul lenii.
IMPRESII. Scot din dulap ceasca preferata, cea mare, cu floricele, si torn incet laptele rece pe care l-am preparat respectand reteta: o lingurita de miere, o lingura sirop de ciocolata si 200 ml lapte. Amestecam bine sa se topeasca mierea. In bucatarie se asterne miros de pace. Un egoism copilaresc ma cuprinde. Nu vreau sa impart cu nimeni aceasta minunata bautura, de aceea inchid usa de la bucatarie. Astfel, ramanem numai eu, ceasca si biscuitii de ovaz.