* Excesul de valuta poate duce la cresterea somajului * Capitalurile speculative intrate pana acum in Romania - 1,5-2 miliarde euro * Dupa anuntarea liberalizarii, suntem siguri ca nu o sa mai intre mai nimic * Numai in ianuarie, populatia a vandut 250 milioane euro la casele de schimb - Ati afirmat, in urma cu doua zile ca piata valutara se confrunta in acest moment cu o invazie de valuta. Cat de periculoasa este aceasta cantitate mare de valuta?
- Nu numai piata valutara se confrunta cu o invazie de valuta. Romania se confrunta cu o situatie noua, evidenta chiar din primavara anului trecut, dar cu o panta ascendenta accentuata din noiembrie 2004, intrand sume care tind sa fie din ce in ce mai mari. Cred ca este un anumit risc, din doua motive. Mental, nu suntem pregatiti pentru asa ceva, pentru ca pana acum am considerat ca le avem pe toate si singurul lucru care ne lipseste sunt dolarii sau euro, cand de fapt nu este asa. O sa constatam pe zi ce trece ca ceea ce ne lipseste sunt de fapt calitatile manageriale pentru a fi competitivi, structurile de productie concurentiale, chiar capacitatea de a conduce un cadru macroeconomic care se bazeaza pe excedent de valuta. Apoi, acest exces de valuta poate sa ne creeze o problema grava si anume cresterea somajului. Din cauza faptului ca nu numai exportatorii, dar si ceilalti producatori interni nu vor putea sa faca fata nici aprecierii leului, dar nici unor importuri din ce in ce mai ieftine.
- Aveti unele estimari in ce priveste aceasta posibila crestere a somajului?
- Nu pot face niste estimari, deoarece speram ca aceasta miscare a cursului sa se tempereze pe undeva, desi vorbim inca de un camp de variabilitate. Stiu ca lumea are nevoie de predictii si este greu de explicat, in acest context, ca in momentul in care am vorbi de un anumit nivel al cursului am crea mai mult probleme. Am da o predictibi