Organizarea alegerilor anticipate, cat mai curand posibil, este o tema care a impartit clasa politica romaneasca dincolo de barierele traditionale dintre putere si opozitie. Interesant este ca divergente de opinie, pe acest subiect, au inceput sa apara si intre presedinte si premier, dupa ce in urma cu o luna cei doi sustineau la unison varianta anticipatelor.
Temerile manifestate de premierul Tariceanu sunt impartasite si de Bruxelles, unde demnitarii europeni nu vad cu ochi buni organizarea de anticipate in Romania, inainte de 2007, avand in vedere obiectivele asumate de guvernul de la Bucuresti in perioada de preaderare.
"Este optiunea Romaniei. Dar nu cred ca este recomandabil in mod deosebit, fiindca, inevitabil, va distrage atentia de la problema esentiala a aderarii si va crea o fisura in acest proces si asa dificil. Pe de alta parte insa, daca lucrurile sunt blocate din cauza parlamentului, atunci poate aceasta ar fi unica solutie. De aceea si spun ca nu este alegerea noastra.
Alegerile anticipate au intotdeauna un impact puternic asupra activitatii guvernului", ne-au declarat surse diplomatice europene.
Anticipatele "consuma timp si energie"
Rugat, la randul sau, sa comenteze efectul anticipatelor asupra procesului de aderare, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, ambasadorul Jonathan Scheele, a declarat: "Impactul nu este unul direct.
Insa un astfel de eveniment consuma timp si energie atat din partea guvernului, cat si a parlamentului si reduce timpul si energia necesare ducerii la indeplinire a cerintelor europene, ceea ce ar putea da nastere unei reale probleme. Totul depinde de cat de multa energie va fi consumata in a face fata unor asemenea ipoteze".
In ceea ce priveste sansele executivului de la Bucuresti de a duce la indeplinire sarcinile asumate la Bruxelle