Senatorii au decis ieri, ca fostii ministri nu vor mai beneficia de protectie speciala pentru actele savarsite in timpul mandatului lor, punerea lor sub urmarire penala pentru infractiunile savarsite cat au fost membri ai Guvernului facandu-se potrivit normelor de procedura penala.
Toate grupurile parlamentare, cu exceptia unor senatori PSD, s-au pronuntat in favoarea modificarii Legii privind responsabilitatea ministeriala, plenul adoptand cu 88 de voturi "pentru", trei impotriva si 29 de abtineri prevederile actului normativ.
Cei mai vehementi critici ai eliminarii imunitatii penale pentru fostii ministri au fost pesedistii Serban Nicolae (fost ministru pentru relatia cu Parlamentul) si Antonie Iorgovan, care au propus eliminarea acestei prevederi.
In cele din urma insa, dupa mai multe discutii aprinse, Iorgovan a decis sa nu-si mai sustina propriul amendament, fiind constrans sa faca acest gest de "aprecierile" lui Adrian Nastase la adresa sa. "Sunt foarte puternic mobilizat de aprecierile sefului meu la adresa mea si de aceea am decis sa ma retrag de la acest amendament", a anuntat Iorgovan.
Cetatenii, egali cu ministrii
In timpul dezbaterilor, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a explicat ca eliminarea imunitatii penale a fostilor ministri a fost ceruta atat de FMI, cat si de Consiliul Europei. "Exista o cerinta in raportul GRECO, exista o prevedere in raportul stand-by cu FMI pe aceasta tema", a punctat Macovei.
Ea a explicat ca fostii ministri sunt singura categorie care se mai bucura de protectie, sustinand ca nici magistratii, nici notarii si nici avocatii nu beneficiaza de o astfel de imunitate. "Nu are nici o conotatie politica", a declarat ministrul Justitiei. In replica, Serban Nicolae a cerut eliminarea imunitatii penale pentru toti ministrii, si fosti si actuali membri ai Guvernul