Furnizorii de medicamente si farmacistii au ajuns la capatul rabdarii. Acestia sustin ca, la ora actuala, nu au cu cine sa stea de vorba in ceea ce priveste datoriile din anul 2004 pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) le are la ei.
"Presedinte la CNAS nu se stie cu exactitate cine este, dupa demisia lui Cristian Celea. Nu stim cu cine sa vorbim despre datorii. Suntem ingrijorati despre aceasta situatie. Farmaciile au la noi datorii de mii de miliarde de lei'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Asociatiei Furnizorilor de Medicamente (AFM).
Pe de alta parte s-a ajuns in situatia ca furnizorii mai mici, care nu-si permit sa lucreze timp indelungat cu ''gauri'' in bugete, sa ameninte farmaciile ca nu le vor mai livra medicamente incepand cu 1 martie. Furnizorii de medicamente s-au saturat sa ''traiasca in aceasta stare de incertitudine'' si se tem ca nu-si vor mai primi banii pe ''marfurile'' livrate catre farmacii. AFM cere autoritatilor sanitare sa gaseasca o solutie astfel incat pana la inceputul lunii martie ''apele sa se limpezeasca''. Si pana la 1 martie nu mai este decat o saptamana.
In acelasi timp, farmacistii atrag atentia asupra faptului ca exista riscul ca, in cazul in care furnizorii nu vor mai livra medicamente, bolnavii cu retete compensate si gratuite sa vina in farmacii si sa aiba o surpriza neplacuta: ''Nu avem aceste medicamente pentru ca nu le-am primit!''. Colegiul Farmacistilor din Romania se teme ca furnizorii de medicamente, pe langa faptul ca nu vor mai livra medicamente, vor da in judecata si farmaciile cu datorii foarte mari.
''Pe anul trecut, CNAS are datorii de peste 3.000 de miliarde de lei la farmacii. La inceputul lunii ianuarie a fost elaborat un proiect de ordonanta de guvern pentru plata datoriilor, insa nu se stie pe unde s-a blocat, si oricum nu sunt bani'', ne-au declarat surse au