Cota unica de impozitare si aderarea Romaniei la UE isi cer tributul: majorari de impozite, introduceri de noi taxe, accize tot mai mari, cresteri de pret la energie, mariri ale bazei de impozitare.
In programul economic de preaderare, trimis de Guvern la Bruxelles in urma cu citeva zile, Executivul se angajeaza sa introduca si sa modifice o serie de impozite de care nu se stia nimic. De exemplu, din 2006 va incepe impozitarea terenurilor agricole si fiscalizarea mediului rural. Surse din cadrul Ministerului Finantelor ne-au spus ca foarte probabil nivelul impozitului va fi de 16%.
Totodata, cistigurile la bursa vor fi impozitate cu 16% si nu e exclus ca acelasi nivel de impozit sa se aplice si dobinzilor bancare. Anul viitor, precum si in 2007, produsele supuse accizarii vor suferi periodic modificari de pret, intrucit nivelul accizelor va creste conform calendarului convenit cu UE.
TVA la constructia de biserici
Potrivit aceluiasi program, de la 1 ianuarie 2006 se vor elimina scutirile de TVA pentru medicamente si se va introduce un regim special de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, bunurile de colectii si de arta, precum si pentru aurul pentru investitii.
De asemenea, se elimina scutirea de TVA pentru vinzarea de licente de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune.
Scumpiri dupa scumpiri
Pe linga majorarile de impozite, romanii vor avea parte si de scumpiri. Totul va incepe cu 1 aprilie 2005, cind va avea loc prima transa de scumpiri. Din cauza devansarii graficului de majorare a accizelor, conform intelegerii FMI, romanii vor plati mai scump, mai devreme, benzina, motorina, alcoolul si tutunul.
Astfel, pretul unui litru de motori