GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
"Mananca bine si simte-te bine!" Acesta este motto-ul finlandezilor cand vine vorba de mancare. Orice combinatii sunt permise atata timp cat iti fac placere. Intreaga bucatarie finlandeza este caracterizata de gandire inovativa, stil culinar modern si mister cat cuprinde. Finlandezii sunt atrasi de alimentatia fina, sanatoasa si de multe ori impulsul de a experimenta cat mai mult pe teritoriul gastronomic ii tine intr-un adevarat suspans pana la gustarea rezultatului. Cine spune ca bucataria nu poate fi o zona misterioasa se insala. Vizitati Finlanda si va veti convinge singuri!
Cu adevarat interesant cand pasesti pe taramul impadurit si plin de lacuri este ca multe dintre preparatele lor pot fi degustate ad-hoc, direct din piete. Multi dintre localnici iau cu asalt tarabele pietelor in timpul toamnei, cand are loc un festival a carui vedeta este nimeni altul decat Pori-ul, o specialitate din peste la gratar.
In ciuda tuturor influentelor culinare de care a avut parte, bucataria finlandeza si-a pastrat regulile traditionale, fara a face exces de grasimi si preparate grele. Chiar si carnatii, alimentul care reprezinta mandria tarii, sunt facuti pe baza de grasime vegetala, care este mult mai sanatoasa decat cea animala. Tot in virtutea unei alimentatii sanatoase, finlandezii si-au schimbat de-a lungul timpului si orele de masa. Asa a ajuns micul dejun sa fie cea mai importanta masa a zilei. Ei prefera cereale, iaurt, lapte si porridge. Nici painea nu lipseste de pe masa finlandezilor, iar margarina usoara este o alternativa pentru unt. O ceasca de cafea aromata si savuroasa este marea placere a finlandezilor, insa de la micul dejun nu lipsesc nici sucurile si fructele. Cat despre bauturi, ei prefera laptele sau berea, insa pentru iubitorii de vin, un pahar de vin rosu pe