Romania ar putea ajunge in doi ani la acelasi nivel al investitiilor straine pe cap de locuitor pe care il are Bulgaria, daca va lua decizia politica a imbunatatirii mediului de afaceri, a declarat ieri Patrick Gelin, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
Desi nivelul investitiilor straine directe in Romania a crescut cu 40% in 2004, apreciate ca medie pe cap de locuitor, acestea ramin de doua ori si jumatate mai mici decit cele din Bulgaria, arata evaluarile CIS. Oamenii de afaceri grupati in CIS au prezentat ieri a patra editie a Cartii Albe, un document care identifica problemele investitorilor straini si recomanda solutii pentru depasirea lor.
Abandonarea guvernarii tarii prin ordonante de urgenta, emiterea normelor de aplicare a legilor simultan cu publicarea acestora, simplificarea procedurilor de faliment, aplicarea legislatiei si stapinirea coruptiei constituie deja teme clasice ale Cartilor Albe publicate de CIS, reluate si cu aceasta ocazie.
CIS a sugerat, in premiera, autoritatilor de la Bucuresti marirea salariilor functionarilor publici, pentru a-i face insensibili la mita, simultan cu pedepsirea aspra a celor in culpa si monitorizarea stricta a averii inaltilor functionari si a conflictelor de interese in care s-ar putea afla acestia.
Investitorii straini nu au exprimat obiectii in problema cotei unice, pe care o considera avantajoasa pentru salariati, dar nu exclud costuri mai mari legate de noua legislatie fiscala. “Era foarte importanta reducerea impozitului pe salariu, care era ridicol de mare, dar in practica administratiile financiare introduc tot felul de operatiuni taxabile.
O aberatie a practicii este si obligatia ca vinzarea unei proprietati imobiliare sa fie conditionata de adeverinta fiscala care sa arate ca ai platit toate taxele. Nicaieri nu se intimpla asa ceva”, s