Consiliul Investitorilor Straini (FIC), organizatia celor mai importanti investitori straini din Romania, a lansat ieri Cartea Alba care contine o analiza generala a climatului investitional, precum si o serie de recomandari pentru imbunatatirea mediului de afaceri.
ReprezentanTii FIC spun ca, daca autoritatile vor tine seama de recomandarile lor, Romania va deveni mai atractiva, lucru care va avea ca rezultat cresterea investitiilor straine.
"In 2004, nivelul investitiilor straine a crescut cu 40% fata de 2003, plasand Romania pe locul cinci in regiunea Europei Centrale si de Est. Cu toate acestea, investitiile straine pe cap de locuitor se situeaza sub nivelul multor tari din regiune, Romania ocupand locul 11 din 15 tari", a declarat Gilbert Wood, presedintele FIC. In sprijinul acestei afirmatii, Wood a spus ca, in timp ce in Romania investitiile straine pe cap de locuitor sunt de 17 dolari, Cehia are de trei ori mai mult, Estonia - de aproape opt ori mai mult, iar Bulgaria - 1,5 ori.
Autoritatile estimeaza pentru 2004 un nivel al investitiilor straine de 3,7 miliarde de euro, iar previziunile pentru acest an indica un maxim de 3,1 miliarde de euro. Reprezentantii FIC au mai spus ca nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania ar putea egala si chiar depasi, in urmatorii doi ani, valoarea din Bulgaria, cu conditia adoptarii unor masuri de imbunatatire a mediului de afaceri.
"Implementarea recomandarilor FIC va avea ca efect cresterea investitiilor straine directe, lucru care va crea un cerc virtuos: noi locuri de munca, transfer de tehnologie, venituri din impozite, competiti-vitate, cresterea nivelului de trai si dezvoltare", a mai spus Wood.
Consiliul Investitorilor Straini, care reuneste 97 de companii straine ale caror investitii depasesc 8 miliarde de euro, a identificat sa