Alegerile locale partiale bat la usa, iar autoritatile locale n-au pus la punct listele cu persoanele care au drept de vot. Chiar prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a recunoscut ieri ca nu se stie exact numarul de alegatori.
MONICA C. ANDREI
AMBITII. Prefectul Capitalei, pus pe fapte mari "Ne dorim ca pe listele permanente sa se regaseasca un numar cat mai mic de decedati. Vrem sa evitam problemele care au aparut in timpul alegerilor anterioare. Si, cum principala cauza a suspiciunilor de atunci s-a legat de listele permanente si de cele speciale, ne vom concentra mai mult pe acest aspect", a spus Mantale.
Alegatorii vor vota totusi tot in baza cartii de identitate sau a buletinelor, si nu a cartilor de alegator. "Speram ca urmatoarele alegeri sa se desfasoare cu o evidenta a persoanei bine pusa la punct, dupa modelul european", a adaugat prefectul.
Pentru a evita aglomeratia de la Biroul Electoral Municipal, vor fi infiintate sase birouri electorale in fiecare sector al Capitalei, unde vor fi centralizate buletinele de vot. In acest sens, Prefectura va achizitiona un nou soft pentru inregistrarea datelor, care costa in jur de 20.000 de euro.
BANI. Costurile pentru organizarea alegerilor din 3 aprilie se ridica la aproximativ 40 de miliarde de lei, bani care vor veni atat din bugetul Consiliului General al Capitalei, cat si cele ale primariile de sector. Prefectura are nevoie de peste 15 miliarde de lei pentru achizitia de autocolante, stampile, buletine de vot, la care se adauga cheltuielile pentru modificarea programului informatic folosit la alegerile locale de anul trecut. In plus, primariile de sector vor trebui sa plateasca fiecare in jur de 4,5 miliarde de lei, pentru cabinele de vot, dar si plata indemnizatiilor si gustarea din ziua alegerilor pentru membrii sectiilor de votare.
In Bucuresti sunt apro