Ministerul Economiei si Comertului (MEC) scoate la vanzare minele viabile, microhidrocentralele, dar si spatiile industriale nefolosite de companiile din propriul portofoliu.
OPORTUNITATI
Ministrul Seres largeste accesul investitorilor in domeniul hidroenergetic
La sfarsitul lunii, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va scoate la vanzare o prima serie de microhidrocentrale, urmand ca alte trei serii sa fie oferite investitorilor, a anuntat Codrut Seres. "Vom largi accesul investitorilor si la cei care au experienta energetica in general, nu numai experienta in hidroenergetica", a adaugat Seres.
OFERTA BOGATA
In Romania exista 150 de microhidrocentrale, din care cinci, de pe raul Firiza din Maramures, au fost deja cumparate de firma italiana ESPE, la un pret de 34,7 de miliarde de lei, plus investitii de 53 de miliarde, iar alte cinci din Gorj au fost vandute Institutului de Studii si Proiectari Hidroenergetice.
Pe de alta parte, potrivit obligatiilor ce revin MEC, prevazute in Programul de preaderare la UE, vor mai fi privatizate societatile de servicii energetice Termoserv si Hidroserv si vor fi propuse investitii "greyfield" plecand de la active neutilizate ale termocentralelor de la Iernut, Bucuresti Sud, Constanta si Galati.
MINELE
De asemenea, MEC va trece la privatizarea minelor, care sunt viabile pe termen mediu si lung, incepand cu cele de metale neferoase. In fapt, vor fi scoase la vanzare anumite mine ale societatilor miniere aflate in portofoliul MEC.
Oferta MEC va starni un mare interes, avand in vedere faptul ca mai multi operatori din domeniul energetic, dar si din cel petrolier si-au aratat interesul chiar si pentru minele mai putin viabile sau pentru cantitatile de steril, in vederea producerii de carbune pentru incalzire (brichete).
HALE INDUST