(continuarea interviului din ziarul de ieri)
- Ce se va intampla daca capitalurile speculative se vor retrage brusc ?
- Acest scenariu ar fi cel mai simplu : cei 2 miliarde de euro cu grad mare de volatilitate care au intrat in Romania vor pleca rapid, de exemplu in lunile urmatoare.
In aceasta varianta, cursul euro s-ar aprecia, exportatorii ar castiga prin vanzarea valutei, la fel si detinatorii de valuta, capitalurile speculative vor pierde la curs ceea ce au castigat la dobanda, si in final cursul se va stabiliza la niveluri rezonabile, inclusiv prin interventii in piata ale BNR daca tendinta ar fi de depreciere mai accentuata a leului.
Dar sentimentul nostru este ca aceste capitaluri vor ramane in Romania si se vor "muta" de pe piata monetara sau bancara spre bursa de valori, iar de la bursa se vor duce pe piata imobiliara. O sa aiba o viata mai lunga si este de dorit acest lucru, deoarece Romania va avea capitalurile necesare dezvoltarii sale.
Deci problema esentiala este ca acest surplus de capital sa-si gaseasca fructificari pozitive in economia romaneasca si sa mareasca in final capacitatea productiva a tarii.
- Dar, cata valuta ar mai putea intra in Romania pana la sfarsitul anului? Care este capacitatea de absorbtie maxima a pietei ?
- Sa facem un calcul. PIB-ul Romaniei este acum in jur de 60 de miliarde de euro. 6 miliarde de euro inseamna 10 % din PIB, 12 miliarde de euro, cat este acum rezerva BNR, inseamna 20 % din PIB. In 2004, totalul investitiilor straine directe s-a ridicat la peste 4 miliarde euro, respectiv peste 7 % din PIB.
Sa admitem ca in 2005 ar mai intra sub diverse forme, pana la sfarsitul anului, inca 6 miliarde de euro. La o piata valutara de talia Romaniei, cursul ar tinde sa se aprecieze in mod sensibil. In aceasta varianta, se pot discuta doua ipoteze. P