(Foto: )
Surprinzator, ajutoarele de stat au avut girul partenerilor de negociere, care au parafat acordul prin protocolul 2 al Acordului European de Asociere, intrat in vigoare in1993.
Acordul respectiv impune insa trei restrictii, intre care reducerea globala a capacitatilor de productie.
In mod exceptional, Romania a primit in urma negocierilor cu Uniunea Europeana dreptul de a acorda ajutoare de stat combinatelor siderurgice privatizate, cu toate ca participarea statului la cele sapte combinate vizate de strategia de restructurare a industriei siderurgice este foarte redusa.
Un miliard de dolari pana in 2008
Documente elaborate de actualul ministru al economiei, Codrut Seres, subliniaza ca in 2004 capacitatile de productie au fost mentinute la nivelul anului 2002. In plus, potrivit protocolului ajutoarele de stat urmau sa fie „reduse progresiv" pana la incheierea perioadei aprobate, respectiv 2008.
In total, urmau sa fie varsate in cele sapte combinate private peste un miliard de dolari. Angelica Lazar, consilier in cadrul Ministerului Integrarii Europene, sustine ca in Uniunea Europeana nu exista practica ajutoarelor de stat.
Pana la modificarea prin HG 55/13 ianuarie 2005 a strategiei de restructurare a domeniului siderurgic aprobata de HG 655/29 aprilie 2004, guvernul PSD apucase sa pompeze sume considerabile in combinate private.
Coordonatorul programului de politica industriala al Ministerului Economiei si Comertului, Ion Capota, sustine, contrar documentelor, ca la privatizare toate combinatele au fost preluate fara nici un leu datorie la stat.
Capota nu a putut preciza suma de care combinatele siderurgice au beneficiat intre aprobarea primei strategii in domeniul