Comisia Europeana si-a dat ieri aviz favorabil pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.
Bucurestiul s-a incadrat pana acum in calendarul stabilit de Bruxelles, iar dupa inchiderea negocierilor si finalizarea Tratatului de aderare, avizul Comisiei este prima etapa a procedurilor care fac posibila semnarea Tratatului la 25 aprilie. Incadrarea in graficul european nu este insa suficienta, Romania trebuie sa indeplineasca angajamente stricte pentru a se integra efectiv in UE la 1 ianuarie 2007.
De altfel, acesta a fost si mesajul transmis ieri de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn. "Avizul dat astazi (n.r.- ieri) marcheaza o noua etapa a relatiilor dintre noi si constituie un mesaj clar prin care Comisia saluta intrarea Bulgariei si Romaniei in familia europeana. Autoritatile acestor tari nu trebuie insa sa se culce pe lauri: mai sunt multe de facut in 2005 si 2006 pentru a realiza progrese in materie de reforme astfel incat cele doua tari sa satisfaca in totalitate si la timp ansamblul criteriilor de aderare", a declarat Rehn.
Cu tot optimismul afisat de oficialii de la Bucuresti, Romania se afla, pentru urmatorii doi ani, intr-o situatie delicata. Comisia Europeana va monitoriza periodic tara noastra prin vizite, rapoarte, consultari tehnice si sisteme de avertizare timpurie, pentru a-si respecta angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare la UE.
Pe langa clauzele de siguranta valabile si pentru Bulgaria, Romania si-a asumat 11 angajamente suplimentare, referitoare la capitolele Justitie si Afaceri Interne, a caror neindeplinire poate duce la amanarea cu un an a datei de aderare.
Concurenta, capitol sensibil
Ce ar putea sa incurce Romania in respectarea calendarului de aderare la Uniunea Europeana?
In cazul capitolului Concurenta, Bucurestiul are de indeplinit patru angajamente punctuale.
In prim