Pretul gazelor naturale se va majora cu circa 20 la suta, astfel incat consumatorii casnici arondati companiei de distributie Distrigaz Sud vor achita 211 dolari pentru 1.000 metri cubi, in timp ce pentru clientii rezidentiali ai Distrigaz Nord pretul pentru aceeasi cantitate va fi de 214 dolari.
"La 1 ianuarie a crescut (pretul gazelor naturale - n.r.) cu cinci la suta si am ajuns pentru consumatorii casnici la valoarea de 171 de dolari pe mia de metri cubi. Pentru anul 2005, de la 1 aprilie vom avea un pret mediu de revenire pe Distrigaz Sud de 211 de dolari /1.000 metri cubi, si de 214 de dolari/1.000 metri cubi la Distrigaz Nord", a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. El a estimat ca valoarea facturii pentru o gospodarie care utilizeaza 2.000 metri cubi pe an va creste cu circa 50 de dolari.
Nivelul preturilor nu include TVA, acciza care va fi aplicata pentru gazele naturale de la 1 aprilie si nici abonamentul care va fi introdus de la aceeasi data.
De la 1 iulie, o alta majorare a tarifului
Ministrul Economiei a mai spus ca nu este prevazuta inca o crestere a pretului gazelor naturale pentru al doilea semestru al anului.
La 1 iulie, insa, va fi majorat tariful reglementat la energia electrica, cu valori cuprinse intre 2,5 la suta si 5 la suta, a adaugat Seres.
El a aratat ca, in a doua parte a anului, pretul gazelor naturale, exprimat in lei, ar putea inregistra o scadere in urma aprecierii monedei nationale fata de dolar, valuta in care sunt stabilite aceste tarife. Seres nu a precizat la ce curs de schimb vor fi calculate noile tarife de la 1 aprilie, si nici care va fi structura abonamentului la gaze naturale.
Potrivit ministrului, aceasta componenta ar putea include o serie de servicii, dar s-ar putea ca banii obtinuti din abonamente sa fie utilizati pentru extinderea retelelor