DRAGOBETELE SARUTA FETELE! Dragostea e binevenita atunci cand vine de la sine. Cand nu prea vine sau intarzie se gaseste leac pentru nehotararea sa. Fetele si feciorii de la sate cunosteau puterea miraculoasa a plantelor si cereau ajutorul babelor invatate. Poporul roman are leacuri pentru toate.
CARMEN ANGHEL
PUTERE. Busuiocul hipnotizeaza iubitul: "Floricea de busuioc,/ Ce opreste mandru-n loc" Romanii au o bogata traditie in ceea ce priveste folosirea unor plante pentru tamaduirea bolilor, pentru alungarea spiritelor, dar si pentru chemarea dragostei.
Cand dragostea se lasa asteptata, dai fuga la baba. Ca ea cunoaste o smecherie sau macar o iarba care te scoate din impas. Sau daca nu se rezolva cu sentimentele celui pe care tu il doresti, macar iti da un pronostic: va fi sau nu va fi, pentru a nu mai pierde timpul.
RITUALUL. Babele au trait multe la viata lor, au experienta, dar mai ales stiu ce buruiana e buna pentru lecuirea inimii. De altfel, exista si cantece populare care vorbesc despre disperarea tinerelor si disponibilitatea babelor: "Dada Ioana, dada Ioana,/ Nu stii tu vreo buruiana,/ Sa ma lecuie de-o boala..."
"Plantele bune de dragoste se culegeau, in general, primavara sau vara", spune profesorul Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucuresti. In preajma sau in timpul unor sarbatori importante din calendarul popular. In timpul echinoctiului de primavara - Caii lui Santoader, Florii, Joimari, Sangiorz, Sangiorzul vacilor, in preajma solstitiului de vara - Todorusale, Ispas, Sanziene, Circovii de vara, Ilie Palie, Foca, dar si la echinoctiul de toamna - Santamarie Mare, Santamarie Mica, Ziua Crucii. In functie de plantele ce trebuiau culese, se alegeau anumite momente ale zilei sau ale noptii. Ritualul culegerii presupune, de asemenea, identificarea unui loc c