Exportatorii romani si-ar putea sista activitatea in decurs de 3-4 luni, acuzand "modul defectuos in care banca centrala a gestionat evolutia cursului de schimb in ultimele patru luni, cu variatii de pana la 5 la suta pe zi si de aproape 20 la suta in raport cu anul trecut". Conform Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), la ora actuala, exportatorii romani sunt in criza majora de disponibilitati banesti, in conditiile in care rata profitului din acest domeniu nu depaseste 10 la suta.
Exporatorii solicita demiterea conducerii BNR "ca urmare a efectelor catastrofale ale politicilor monetar-valutare ale bancii centrale asupra exporturilor si a pericolului iminent de iesire a Romaniei de pe pietele internationale si de explozie a deficitului comercial al tarii". Ca urmare a acestei situatii, afirma exportatorii, circa un milion de persoane, reprezentand cea mai mare parte a fortei de munca din firmele producatoare pentru export, ar putea fi trimise in somaj.
Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR, a acuzat, printre altele, incapacitatea BNR de a face fata afluxului de valuta de pe piata, prin instrumentele care ii stau la indemana, cerand declansarea unei analize urgente a activitatii bancii centrale de catre Parlament pentru depasirea actualei situatii dramatice. ANEIR reuseste, astfel, sa evite, din nou, sa indice adevaratele probleme cu care se confrunta exportul romanesc: produse necompetitive sau prost promovate, firmele romanesti neluand in serios nici la aceasta ora pericolul aderarii in Uniunea Europeana, care a reusit sa inchida jumatate din societatile tarilor vecine, proaspete membre ale Uniunii.
In plus, exportatorii mai cer angajarea unui audit international pentru comensurarea efectelor negative ale politicii monetar-valutare a BNR in toata perioada de dupa 1990 si stabilirea raspunderilor materiale