DRAGOBETELE SARUTA FETELE! Oltenii sunt impartiti in tabere de Dragobete. Cei batrani vorbesc despre ocaziile prilejuite de aceasta sarbatoare pentru a-si cunoaste perechea, cei tineri nu vorbesc deloc. In constiinta tinerilor gorjeni, Dragobetele este ceva invechit, putini sunt cei care-i cunosc semnificatia.
COSTIN ANGHEL
PE TIMPURI. Asa se imbracau satenii din Vladimiri, pe vremea cand Dragobetele era asteptat cu nerabdare In satele Gorjului iarna inca e regina. Timpul pare ca a inghetat si el de frig. Sa cauti caldura iubirii pe care se presupune ca o pregateste Dragobetele pare o misiune imposibila. Dar cu putina straduinta mai poti descoperi cativa pastratori ai legendelor iubirii. Oltenii incep sa-si uite traditiile, dar inca mai gasesti batrani dornici sa-ti spuna cum mergeau la claci si hore sa-si gaseasca perechea sau macar o "tainuitoare", adica o prietena. Pe vremea lor trebuia sa fii mare mester in cantat, vocea si fluierul tineau loc de inimioare cu mesaje de dragoste sau alte "modernisme". Oamenii erau fortati de vraja sarbatorii iubirii, daca nu-si gaseau in ziua de Dragobete pereche, tot anul ramaneau singuri, nemangaiati sufleteste si cu ghinion in casa, asa ii invatau batranii, asta credeau si ei.
IARBA MARE NOROCOASA. Doljenii din Crasna se pun contra firii actuale a lucrurilor. La scoala din localitate inca exista un grup artistic, mandria crasnenilor, precum si multe proiecte ambitioase, toate legate de cultura populara. Dragobetele nu a fost uitat, cel mai in masura sa vorbeasca despre aceasta sarbatoare este Petre Izdraru, considerat "tatal" lautarilor din zona. Ajuns la batranete, lautarul nu si-a uitat meseria si te primeste in casa lui cu un cantec si cu un pahar de tuica dulce ca sufletul sau si al sotiei sale, Maria. Cum te-ai asezat pe un scaun din camera de zi a familiei, Nea Petre isi aduce vioara,