DRAGOBETELE SARUTA FETELE! In falsa lupta dintre Dragobete si Sfantul Valentin pierde Martisorul. De ce? Ne spune doamna Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucuresti.
CARMEN ANGHEL
CE ESTE? Dragobetele nu inseamna iubire corporala, este altceva... Dragobetele se plasa, in general, la data de 24 februarie, dar in unele locuri chiar in prima zi din martie. Sarbatoarea este legata de acest prag de trecere dintre iarna si primavara, care nu se face nici spontan, nici violent si nici sub forma unui salt; se face procesual. De aceea, in cultura traditionala romaneasca am putea vorbi despre o prefigurare a acestei treceri la inceputul lui februarie, o pregatire care este chiar cunoscuta sub numele de Gurbanul viilor si inceputa ca atare, trecerea fiind inceputa in perioada 24 februarie-1 martie si 9 martie. Este iarasi, ca si in situatia sarbatorilor de iarna, un ciclu de aproape doua saptamani. Dragobetele, in genere, e denumit Cap de primavara sau cu un termen, sa spunem romantic, se numeste si Logodiciul Pasarilor. Traditia spune ca pasarile care nu-si gasesc perechea acum vor ramane singure tot anul.
ADEVARATA SEMNIFICATIE. Dar nu aceasta este semnificatia de baza a Dragobetelui. In ultimii ani am incercat sa oferim, majoritatea dintre noi, cei implicati in studiul culturii traditionale, o alternativa Festivalului Sfantului Valentin. Am reactivat un fel de memorie a Dragobetelui, motiv pentru care a si capatat o conotatie care nu ii era specifica asemanatoare celei a zilei indragostitilor. Or, Dragobetele nu era ziua indragostitilor. Traditia noastra nu avea o asemenea sarbatoare. Era un moment de reconciliere intre masculin si feminin, pentru ca urmeaza foarte curand perioada Postului Pastelui in care autoritatea feminina este recunoscuta. Iesirea impreuna a fetelor si feciorilor