DRAGOBETELE SARUTA FETELE! Targu-Jiu atrage indragostitii ca un magnet, forta de atragere miraculoasa se regaseste in Poarta Sarutului, una dintre cele mai de seama sculpturi ale umanitatii. Lucrarea lui Brancusi semnifica o cale de acces spre o alta lume imaginata de marele sculptor.
COSTIN ANGHEL
BRANCUSI. Un sarut care aminteste de toate perechile ce s-au iubit (lucrare aflata la Muzeul de Arta din Craiova) Poarta Sarutului are menirea de a incarca cu dragoste sufletele oamenilor. O data ce ajungi langa ea si o atingi, simti o forta stranie, nevazuta, ce iti porunceste sa iubesti, sa strigi iubirea atat de tare si des, incat sa nu ai timp sa asculti ecoul sentimentelor. Langa Poarta Sarutului, cale de acces spre o alta lume, dupa cum insusi Constantin Brancusi spunea, mereu gasesti macar doi tineri sau doi batrani, in orice caz doi indragostiti. Iar acum, de Dragobete, chiar si de Valentineâs Day, iubitii se indragostesc din nou. Pentru ei conteaza iubirea, Dragobetele si sarutul cuprins in Poarta lui Brancusi. La Poarta, indragostitii vin in fiecare an sa ceara Binecuvantarea iubirii, a Erosului romanesc, Dragobetele.
UN SARUT IN VESNICIE. Drumul lui Brancusi, de la Poarta Sarutului la Masa Tacerii, este strabatut de fel si fel de oameni, indragostiti, singuri, ingandurati, visatori. Daca te gandesti, acest drum iti poate oferi ocazia perfecta pentru a gasi solutii la probleme atunci cand esti suparat sau clipe de neuitat cand esti fericit. Sprijinit de Poarta, poti capata fericirea cu ajutorul unui sarut ce-ti poate parea o vesnicie, chiar daca e cat o secunda din realitatea omeneasca. La Masa Tacerii poti invoca Sfatul imaginar al Batranilor, si, poate, ei te vor ajuta sau macar tu vei intelege de ce sarutul e gestul suprem al iubirii, de ce Brancusi a inlantuit iubirea intr-un sarut ce a uimit umanitatea. In orice caz, n