Fundatia americana Heritage, impreuna cu Wall Street Journal, a publicat clasamentul pe 2005 al statelor lumii din punctul de vedere al libertatii economice. Romania ocupa locul 125 din 161, fiind catalogata ca o tara cu o economie in mare masura nelibera.
De altfel, Romania a ramas in aceasta zona cenusie inca din 1995, de cand cele doua institutii au inceput publicarea catalogului. In clasamentul pe 2005, Romania se afla intre Rusia si Camerun.
Marc Miles este directorul Centrului de comert si economie internationala al Fundatiei Heritage si coeditorul Catalogului Libertatii Economice. Miles a acceptat sa acorde un interviu in exclusivitate, in care comenteaza performantele Romaniei din perspectiva libertatii economice.
- Cat de proasta este pozitia Romaniei, asa cum se reflecta ea in catalogul publicat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal, si ce implicatii are pentru cetatenii romani faptul ca tara lor este una in buna masura nelibera din punct de vedere economic?
- Cum Romania ocupa locul 125 din 161, ea face parte din cele mai putin libere tari ale lumii. Peste 75% din tarile lumii se bucura de mai multa libertate economica decat Romania. Aceasta inseamna ca romanii au foarte putine oportunitati.
Cand se trezesc dimineata si incearca sa isi implineasca visele, ajung sa se loveasca de multe bariere: ei trebuie sa se strecoare printre reglementarile birocratice; trebuie sa se confrunte cu accesul greoi la capitaluri straine; trebuie sa isi petreaca mult timp incercand sa gaseasca cele mai bune solutii la devalorizarea monedei (la inflatie).
Inflatia adauga un risc suplimentar la tot ce intreprind romanii. Si cum riscul reprezinta un cost, tot ce sporeste costurile unei afaceri o face mai putin profitabila. Nivelul de prosperitate este astfel semnificativ mai scazut decat daca pietele rom