Mult se vor fi mirat liderii europeni vazandu-l pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Bruxelles, sustinand cu atata putere conceptia sa de politica externa vizand bazinul Marii Negre. "Evolutiile din Ucraina si cele din Georgia au deschis calea pentru avansarea democratiei, securitatii si prosperitatii economice in intreaga regiune a Marii Negre.
Europa nu va fi nici completa si nici libera pana cand Ucraina, Republica Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euroatlantica", a spus presedintele, la summit-ul NATO.
In general, cand se participa pentru prima data la intalnirile la nivel inalt, asa cum a fost summit-ul de la Bruxelles, si cand vii dintr-o tara ca Romania, este bine sa se vorbeasca putin si sa se asculte mai mult.
Atunci cand se vorbeste, este bine sa nu se faca promisiuni, altele decat cele care sunt unanim acceptate - gen "luptam pentru pace si democratie", si sa nu implici mai mult decat ai strict in jurisdictie. Nicidecum sa se promita, ca reprezentant al Bucurestiului, integrarea in NATO si UE a unor tari aflate in spatiul ex-sovietic.
Formal, declaratiile presedintelui Basescu la Bruxelles par corecte. In realitate insa, ele pot pune Romania intr-o situatie delicata fata de europeni. De exemplu, Ucraina lui Kucima si Ianukovici devenise un stat cu o politica externa de-a dreptul agresiva fata de vecini si Occident.
Fostul regim de la Kiev vanduse arme lui Saddam Hussein in timpul embargoului, desfasura activitati si avea atitudini ce erau realmente un pericol pentru securitatea spatiului euroatlantic. Ne aducem aminte de politica fata de Romania, de provocarile pe care Kucima le facea in Delta Dunarii, in toamna trecuta, in incercarea disperata de a prezenta opiniei publice din propria tara un dusman extern.
Cu sprijinul puternic al SUA, prin repetarea