Ne aflam la debutul unui sezon incarcat. Agenda politica a cabinetului Tariceanu este saturata de contacte cu oficiali europeni de rang inalt, sositi in Romania pentru a impulsiona activitatea ministrilor autohtoni de resort, in directia realizarii programului de reforme la care ne-am angajat la incheierea negocierilor de aderare.
La vremea respectiva, actualii guvernanti, pe atunci politicieni in opozitie, sustineau ca angajamentele guvernului Nastase sunt imposibil de indeplinit in timpul scurt care ne-a mai ramas pana in 2007. Ei mai cereau redeschiderea unor capitole de negociere, convinsi fiind ca tara nu a facut cea mai buna afacere posibila, precum si timp pentru reconsiderarea unor termene si conditii.
Astazi, acesti politicieni se gasesc in situatia, de loc de invidiat, de a transpune in realitate programul de reforme si de a gasi solutii unor probleme ce pareau de nerezolvat. Unul dintre evenimentele agendei guvernamentale privind aderarea la Uniunea Europeana s-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute.
Directorul Directoratului General pentru Extindere al Comisiei Europene s-a aflat in Romania pentru a marca inceputul unei monitorizari drastice a tarii noastre. Timp de 22 de luni, vom fi urmariti indeaproape si atentionati, daca este cazul, pentru ca angajamentele pe care ni le-am asumat sa nu ramana doar promisiuni neonorate.
Profitand de vizita inaltului oficial european, revista Capital a purtat o discutie cu acesta, discutie care, desi nu depaseste cadrul oficial, are o singura concluzie. Suntem intr-un moment in care pierdem sau castigam doar pe propria noastra mana.
Capital: Domnule Timmo Suma, aceasta este prima vizita in Romania de la investirea noului guvern. Care sunt concluziile dvs., referitoare la determinarea si consecventa cu care oficialii de la Bucuresti calca pe urmele predeces