Ieri, au continuat protestele initiate de membrii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. Un mic grup de reprezentanti ai producatorilor de mobila a pichetat sediul Bancii Nationale a Romaniei.
"Producatorii de mobila cred ca actuala intarire brusca a leului trebuia sa fie prevenita de BNR, prin reducerea constanta a dobanzilor in ultimii ani si prin pregatirea reala a firmelor romanesti pentru momentul liberalizarii cursului valutar, resimtit acum ca un adevarat soc.
Pentru evitarea pierderilor prin fluctuatiile cursului valutar, BNR sa nu arunce toate ezitarile sale acumulate in politica dobanzilor si a cursului de schimb pe spatele exportatorilor si sa informeze periodic asupra politicii monetare si a celei de curs de schimb, conform art. 2.2 lit. a din Legea nr. 312/ 2004 privind statutul si atributiile sale"- sustin oficialii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
Intamplator sau nu, tot ieri si tot la aceeasi ora, guvernatorul Mugur Isarescu a convocat o conferinta de presa a carei tema anuntata a fost marcarea a 125 de ani de existenta a Bancii Nationale a Romaniei si lansarea pe piata numismatica a unor serii de monede comemorative. Dupa prezentare a urmat seria intrebarilor.
Firesc, ele au vizat in exclusivitate recentele evolutii de pe piata valutara si conflictul deschis de ANEIR. Mugur Isarescu a raspuns transant la acuzatiile aduse de exportatori: "Nu suntem aroganti, dar nu putem sta de vorba cu persoane care au puncte de vedere inguste deoarece dorim o discutie profesionista. Piata valutara este este o piata de profesionisti si nu de plangaciosi.
In legea BNR nu exista nici un cuvant care sa spuna ca banca trebuie sa asigure stabilitatea cursului.
Sigur ca stabilitatea preturilor poate fi atinsa prin utilizarea cursului ca instrument pe piata monetara, dar nu vom face acest