In 1994, Costin Raiu lucra la un antivirus gratuit, denumit MainScan. In urma unui parteneriat cu Gecad, a fost lansat intr-o varianta comerciala, sub numele de RAV. In 2001, Raiu a devenit consultant al firmei rusesti de securitate informatica Kaspersky, si acum este seful echipei de cercetare si dezvoltare a laboratorului romanesc Kaspersky.
Compania Kaspersky era interesata sa-si consolideze echipa si i-a propus lui Costin Raiu sa plece din tara. "Mi-am exprimat preferinta de a ramane in Romania si a realiza ceva aici", explica Costin Raiu. In urma cu un an, Kaspersky a deschis un laborator de cercetare si dezvoltare in Romania.
In momentul de fata, Kaspersky mai are astfel de laboratoare in Anglia, Franta, Germania, Polonia, Japonia, China si Statele Unite. "Este bine cunoscut faptul ca Romania nu duce lipsa de specialisti IT, in special de oameni cu experienta, care pot duce cu succes la capat un proiect software de securitate.
Cred ca tocmai acest potential excelent pe care il avem de oferit a dus la interesul aratat de Kaspersky", explica Raiu ce anume i-a determinat pe rusi sa aleaga Romania, si nu alta tara. Laboratorul din Romania este format din doua divizii, una de dezvoltare, si una de cercetare.
In mod normal, ar trebui sa aiba si un departament de vanzari, insa pe moment, cei Kaspersky prefera sa lucreze cu parteneri romani. "Eu cred ca laboratorul din Romania este un element foarte important pentru compania-mama, si acest lucru este confirmat de investitiile din faza de start up", spune Raiu.
Investitiile facute de Kaspersky in Romania au fost, de fapt, in atragerea unor oamenii cat mai talentati. Iulian Ursu, director general al laboratorului Kaspersky din Romania, este de parere ca una este sa faci o investitie intr-o fabrica, unde poti sa dai niste cifre exacte, si alta sa atragi si sa luc