Legislatia fiscala din Romania nu permite diferentierea clara intre castigurile de capital si cele speculative, singurul criteriu folosit fiind durata detinerii activelor, apreciaza Gabriel Sincu, reprezentant al firmei de consultanta RSM Haarmann Hemmelrath Romania. In Romania, impozitul pentru castigurile obtinute din vanzarea de actiuni va creste, la 1 aprilie, de la 1 la suta la 10 la suta.
In cazul in care actiunile vor fi detinute pe o perioada de minimum un an, calculata dupa 1 aprilie 2005, indiferent de data achizitionarii, profiturile obtinute vor fi impozitate cu 1 la suta, ca si in prezent.
De asemenea, impozitul pe tranzactiile imobiliare ale populatiei se va aplica numai in cazul in care persoanele fizice au detinut respectivul imobil de mai putin de trei ani.
"Ideal ar fi ca si in Romania sa fie introduse mai multe criterii de diferentiere a tranzactiilor, precum si impozitarea castigurilor obtinute din donatii si din asigurarile pentru deteriorarea activelor. Pentru a realiza acest lucru, Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa aiba un personal suficient si foarte bine pregatit, care sa analizeze fiecare tranzactie.
Organele fiscale din Romania nu sunt, inca, pregatite pentru acest pas", a precizat Sincu.
Sincu a aratat ca in unele tari dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, diferentierea se realizeaza in functie de mai multe criterii, precum obiectul si frecventa tranzactiilor, volumul si valoarea activelor aflate in proprietate, precum si durata detinerii acestora.
De asemenea, sunt impozitate atat castigurile obtinute din vanzarea activelor, cat si cele din donatii si sumele incasate de la companiile de asigurari.
Taxarea castigurilor de capital, doar la proprietatile imobiliare
Legislatia romaneasca prevede ca impozitul pe castigurile de capital se aplica numai asupra proprietatilor imobi