Cand spui Iasi, spui industrie, cel putin dupa cum arata statisticile autoritatilor locale. Desi majoritatea fabricilor functioneaza la mai putin de jumatate din capacitatea lor initiala, economia ieseana continua sa se invarta in jurul lor. Tot aici se regaseste in scripte cea mai mare parte a fortei de munca.
Fie ca este vorba de Antibiotice, Tehnoton, Terom, Fortus, Tepro, Grup Conex sau de Iasitex, cand vine vorba de numar de salariati balanta inclina greu in directia lor. Unele dintre ele figureaza an de an pe primele locuri in topurile alcatuite pe baza Cifrei de Afaceri si a profitabilitatii activitatii.
Altele se chinuie sa supravietuiasca, sub spectrul sechestrelor aplicate de finantisti pentru recuperarea datoriilor. Nume sonore alta data sau nume care au iesit mai recent la rampa, toate au suferit transformari in valtoarea tranzitiei.
Disponibilizarile colective care au avut loc in sanul lor de-a lungul anilor au adus mii de someri in baza de date a Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). Un exemplu in acest sens il constituie si fostul combinat de fire si fibre sintetice, actualul Terom SA. In trecut numara peste 8.500 de salariati, iar in prezent inregistreaza doar 2.
350 angajati, conform evidentei Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi (ITM). Manunchi, combinatele si intreprinderile "inghit" cea mai mare parte a fortei de munca. Potrivit datelor furnizate de AJOFM, in industrie lucrau in 2004 67.000 persoane.Dintre acestia, 60.300 reprezinta salariatii, iar restul sunt agenti economici.
La mica distanta vin din urma si confectiile, prelucrarea lemnului sau prelucrarea metalelor. Industria prelucratoare concentreaza 62.300 persoane, dintre care 55.400 sunt salariati. De altfel, in cele doua sectoare s-au inregistrat cele mai mari cresteri de personal in ultimii doi ani. Daca in 2002 industr