Cotidianul britanic ?Financial Times? publica in editia sa de miercuri, 23 februarie, un raport special despre Romania, care include nu mai putin de 10 articole semnate de
Cotidianul britanic ?Financial Times? publica in editia sa de miercuri, 23 februarie, un raport special despre Romania, care include nu mai putin de 10 articole semnate de Christopher Condon si Alex Fak. Autorii abordeaza problemele politice si economice cu care se confrunta Romania in prezent, scotind in evidenta obstacolele, dar si oportunitatile aflate in fata noilor autoritati de la Bucuresti. Redam in continuare esenta celor mai importante articole.
Apropiata aderare a Romaniei la UE si perspectivele solide de crestere economica induc speranta ca, la 15 ani de la prabusirea comunismului, Romania ar putea, in sfirsit, sa fi ajuns intr-un moment decisiv, afirma Christopher Condon. ?O noua generatie politica a ajuns la putere si aceasta nu are legaturi cu trecutul?, adauga autorul, referindu-se la numirea unor tineri in functii in guvern.
Dar va fi nevoie de mai mult decit niste figuri noi si tinere pentru a-i convinge pe romani ca tara lor a ajuns intr-un moment de cotitura. Reformele privind combaterea coruptiei, independenta justitiei, asistenta sociala, securitatea frontierelor, ajutoarele de stat si protectia mediului vor fi dureroase, vor genera somaj si cresteri ale preturilor. In plus, aderarea la UE ar putea, intr-o prima faza, sa creeze un soc, in special tinind cont de standardul scazut stabilit de UE pentru aderarea Romaniei, comenteaza ?Financial Times?.
Recuperarea timpului pierdut
Romania incearca sa recupereze timpul pierdut in primii ani ai perioadei post-Ceausescu, cind ritmul privatizarii era lent, coruptia era in floare, iar investitiile straine reduse. Romania continua sa fie o tara saraca, salariul mediu net situindu-se in jurul valorii