Evolutia pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut, vanzarile de produse cu prescriptie in farmacii si nivelul cursului de schimb au favorizat avansul pietei medicamentelor din Romania cu 28,1 la suta, pana la 960,6 milioane de euro in 2004, potrivit unui raport al firmei de cercetare Cegedim Romania.
"Performanta deosebita a anului 2004, datorata in special ultimului trimestru, produselor cu prescriptie medicala din retail si evolutiei ratei de schimb, se refera in principiu la consum, si nu la incasari", se precizeaza in raport.
Potrivit Cegedim, mentinerea in 2005 a acestui nivel sau o usoara crestere vor tine de dorinta si posibilitatile companiilor de a continua creditarea consumului.
"In continuare, este putin probabil sa asistam la o dezvoltare asemanatoare, datorita sustinerii financiare insuficiente a acestei tendinte. Piata ramane una cu nevoi semnificative si asteapta satisfacerea lor, insa companiile implicate vor avea de gestionat riscuri financiare relativ mari", se spune in studiu.
Anul trecut, vanzarile de produse farmaceutice realizate prin intermediul farmaciilor au totalizat 684,7 milioane de euro, cu 30,4 la suta mai mult comparativ cu 2003, in vreme ce vanzarile prin intermediul spitalelor s-au situat la 275,9 milioane de euro, consemnand un avans de 22,8 la suta.
Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala au reprezentat 535,6 milioane de euro din vanzarile prin farmacii, in crestere cu 34,7 la suta, cele fara prescriptie aducand companiilor venituri de 149,1 milioane de euro, reprezentand un avans de 17 la suta.
Numai in trimestrul al patrulea, vanzarile totale de medicamente
s-au situat la 288,4 milioane de euro, ceea ce constituie, de asemenea, o crestere de 11,3 la suta fata de perioada octombrie-decembrie 2003. Evolutia pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut, vanzarile d