Fondurile disponibile prin Programul-Cadru 6, de cercetare al Uniunii Europene, sunt destul de greu de accesat. Pentru ca in Romania exista cateva zeci de mii de potentiali beneficiari, acestia au sanse mai mari daca sunt ajutati de companii de consultanta care au trecut deja prin procedura respectiva.
In primul rand, dificultatea accesarii fondurilor provine din faptul ca Programul-Cadru 6 (PC6) este un program comunitar. Aceasta inseamna ca proiectele sunt evaluate direct la Bruxelles, cele romanesti intrand in concurenta directa cu cele ale altor tari, cum se intampla in cadrul tuturor programelor comunitare.
De asemenea, initiatorul unui proiect are nevoie de cel putin doi parteneri din tari diferite. Nu in ultimul rand, este un program destinat cercetarii. Teoretic, oricine, de la companii si persoane fizice pana la institute de cercetare si universitati, poate deveni parte a unui proiect, daca se ocupa si cu activitatea de cercetare.
"Ca potentiali solicitanti, din randul firmelor, sunt cei din domeniul productiei care efectueaza si activitati de cercetare", spune Flaviana Rotaru, consultant la FIMAN Development Services. Spre exemplu, aceasta firma de consultanta a gasit o modalitate inedita de a obtine finantare.
FIMAN Development Services coordoneaza un proiect de aproape un milion de euro, finantat prin PC 6, componenta "Tehnologiile Societatii Informationale (IST)". Proiectul se numeste "European IST", dureaza doi ani (2005-2006) si este realizat in parteneriat cu 11 organizatii din opt tari, state membre, noi state membre si state asociate.
Scopul "European IST" este sprijinirea organizatiilor de cercetare, inclusiv IMM-uri, din tarile participante la elaborarea de propuneri de proiecte in cadrul PC6. "Vor fi realizate evenimente specifice, sesiuni de instruire si materiale de prezentare. In vede