Fondurile cu un nivel mai redus de reglementare, definite de legislatia pietei de capital drept "alte organisme de plasament colectiv" (AOPC), vor fi pe termen scurt principala directie de dezvoltare a pietei romanesti a fondurilor de investitii, in conditiile in care acestea pot alege dintr-o paleta mai larga de variante de plasament, printre care si cele imobiliare.
Aceste tipuri de fonduri de investitii, spre deosebire de cele care activeaza in prezent nu trebuie sa se supuna reglementarilor mult mai stricte in privinta structurii portofoliilor care sunt impuse actualelor fonduri mutuale. In plus, fondurile care intra la categoria AOPC pot face, spre deosebire de fondurile mutuale care functioneaza in prezent, plasamente pe piata imobiliara, in actiunile unor companii care nu sunt cotate pe Bursa sau in efecte de comert cum ar fi cambiile.
Administratorii fondurilor mutuale spun ca printre cauzele care au franat in ultimii ani dezvoltarea pietei fondurilor s-a numarat numarul insuficient de instrumente financiare existente pe piata de capital.
"Segmentul 'altor organisme de plasament colectiv' este cel care va putea cunoaste cea mai puternica dezvoltare pe piata fondurilor de investitii pe termen mediu si scurt", a declarat Walter Blaj, directorul executiv al societatii de administrare a investitiilor Globinvest din Cluj la Conferinta "Piata fondurilor de investitii", organizara de Finmedia.
In prezent pe piata romaneasca functioneaza un singur fond de tip AOPC, care are un activ mai mare decat toate fondurile mutuale la un loc. Este vorba de DePfa Money Market, infiintat in Romania de banca germana DePfa pentru a profita de pe urma dobanzilor ridicate la lei. Fondul are active de 70 de milioane de euro.
Societatile de administrare vor putea lansa noi fonduri de tip AOPC incepand cu a doua jum