Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, joaca sah si detine un doctorat in politici valutare. Saptamana trecuta, seful BNR a iesit la rampa pentru a-si etala calitatile de jucator pe piata valutara.
In primul rand, Isarescu a anuntat ca nu mai este interesat de politica de curs, singura dorinta a bancii fiind sa-si mentina rezervele la un nivel care sa acopere, valoric, cinci luni de importuri. Aceasta miscare va lasa, de acum incolo, jucatorii din piata sa ghiceasca, in functie de o gramada de variabile, cam cum va evolua rezerva bancii, pentru a putea anticipa urmatoarea interventie.
Dar, chiar in cazul in care cineva ar putea anticipa, pe baza rezervei, urmatoarea miscare, eroarea este posibila – pentru ca BNR va deveni un jucator care urmareste chiar el castig din diferentele de curs. Asadar, nimeni nu stie cand Mugur Isarescu va considera nivelul de curs bun si va vinde ceva euro, mai ales daca va opera printr-o banca.
Bancile, dornice sa obtina castiguri interesante din jocul intre piata valutelor si cea a dobanzilor ar putea avea surprize: nu pot arunca in piata valuta, asteptandu-se ca BNR sa absoarba la dobanzi sigure excesul de lei. Asa ca guvernatorul a mai facut o miscare pe tabla de sah: dobanzile oferite au scazut pana spre 10%, iar interventiile sunt mai rare.
Daca bancile doresc sa-si vanda valuta, va trebui sa se gandeasca bine ce fac cu leii obtinuti. In plus, ridicarea rezervelor - constituite pentru banii in valuta atrasi de banci pe intervale mai mari de timp – la 30%, va forta bancile sa mai si cumpere valuta, pentru a indeplini cerintele Bancii Nationale.
Interventia de saptamana trecuta a fost si o miscare menita sa atraga atentia si celor care presupun ca vor castiga o gramada de bani daca socotesc ca intra in Romania cand cursul este 38.000 de lei pentru un euro si ies cand e