Integrarea europeana a Romaniei va produce restructurari importante in industria alcoolului, in conditiile in care doar 50 la suta dintre producatori autohtoni se vor putea mentine pe piata unica europeana, a aratat, ieri, Organizatia patronala a industriei alcoolului, Garant, cu ocazia seminarului ,,Taxarea alcoolului si bauturilor alcoolice in Romania in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana”. De la 1 ianuarie 2005 a devenit obligatorie producerea alcoolului de tip A care nu poate avea mai putin de 96 de grade si trebuie sa respecte 17 parametri fizico-chimici ceruti de legislatia in vigoare. Tot de la aceasta data, toate fabricile de alcool si bauturi alcoolice trebuie sa aiba autorizatia si acordul de mediu, in prezent, doar 20 la suta dintre producatori indeplinind aceste conditii. In plus, pana la sfarsitul anului 2005, toate fabricile de alcool trebuie sa aiba implementat sistemul de calitati
IS0 9001. Astazi, aceasta cerinta este indeplinita tot de 20 la suta dintre producatori. Garant a mai atras atentia ca, la data integrarii, toate fabricile de alcool si bauturi alcoolice trebuie sa aiba implementat sistemul de calitate si siguranta a alimentelor HACCP. De asemenea, mari schimbari se vor produce si pe piata producatorilor de tuica si rachiuri naturale. In prezent, numai 30 de cazane de tuica si rachiuri naturale sunt autorizate, aceasta piata fiind practic nefiscalizata in proportie de 99 la suta. Conform datelor patronatului alcoolului, in prezent exista peste 60.000 de cazane in Romania, dintre care jumatate sunt individuale, iar cealalta jumatate sunt comunale si satesti. Produsele realizate in aceste cazane reprezinta circa 38 la suta din consumul de bauturi spirtoase din Romania. Conform datelor Garant, in anul 2004 s-au produs aproximativ 700.000 hectolitri de alcool nefiscalizati, ceea ce creeaza un prejudiciu bugetului de stat de aprox