Opinia publica romaneasca are o parere, in general, negativa fata de programele de finantare europeana, dar si fata de insasi integrarea in Uniunea Europeana.
Acesta a fost punctul de plecare al seminarului pentru reprezentantii mass-media “Finantarile UE pentru Romaniaâ€Â, desfasurat miercuri la Brasov in organizarea Ministerului Integrarii si a Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Timp de cinci ore, reprezentantii celor doua institutii au incercat sa demonteze aceste credinte “falseâ€Â, considerand ca mass-media ii pot ajuta in acest demers, cu conditia ca jurnalistii sa fie ei insisi informati corect.
Sala de conferinte a Camerei de Comert si Industrie Brasov a gazduit in urma cu doua zile seminarul privind finantarile europene dedicat mass-media din judetele arondate Regiunii 7 Centru.
Seminarul conceput de catre Ministerul Integrarii Europene in parteneriat cu Delegatia Comisiei Europene in Romania a avut drept scop familiarizarea reprezentantilor mass-media cu intreaga procedura de obtinere a unei finantari, prin unul din cele trei programe de preaderare - PHARE, SAPARD si ISPA.
Inca de la inceput a fost evident ca reprezentantii celor doua institutii au inceput acest demers din cauza slabei informari a opiniei publice asupra finantarilor europene si pentru a “deturna†preocuparea mass-media, considerate drept principala sursa de informatie a cetatenilor romani, de la scandalurile cu bani europeni,
insuficient documentate, in opinia lor, la chestiuni cu adevarat importante.
Angela Filote, responsabilul de Presa si Comunicare al Delegatiei Comisiei Europene, a declarat ca desi nu aderam la niste fonduri europene ci la niste valori, institutia pe care o reprezinta a considerat ca este necesara o explicare a procesului de finantare UE deoarece opinia pu