Presedintele Comisiei de Buget, finante, banci a Senatului, Varujan Vosganian, ne-a declarat ca a informat grupul parlamentar al Aliantei DA asupra intentiei de a propune comisiei o evaluare a impactului industriei petroliere asupra bugetului. "Comisia de buget, finante a acceptat aceasta propunere", ne-a declarat Varujan Vosganian.
El a anuntat ca se doreste inventarierea cailor de evaziune fiscala in sector, cum ar fi contrafacerea sau neachitarea accizelor, incepand cu anul 2000. "Evaluarea se va finaliza, probabil, la sfarsitul lunii martie. Ne dorim sa reusim si o eventuala comensurare a acestei evaziuni.
Informatiile le vom cere autoritatilor statului, la ANAF, la firme de consultanta care au efectuat studii in domeniu, dar si la firme din sector care au structuri de cercetare in aceasta privinta. O astfel de evaluare va credibiliza si industria petrolului din Romania. Nu inseamna ca altii nu-si fac treaba. De altfel, dupa aceasta evaluare, vom propune si solutii pentru impiedicarea evaziunii.
O metoda la care ne gandim este si accizarea carburantilor la pompa. Aceasta nu este singura intentie a Comisiei. Dupa acest proiect, va urma o evaluare si in industria alcoolului", a mai spus Varujan Vosganian.
Unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri implicati pe piata petroliera este Dinu Patriciu. El afirma, cu ceva timp in urma, ca aproximativ 1,5 milioane de tone de subproduse petroliere apar intre rafinarii si statiile de carburanti, comercializate ca benzine si motorine, dar care nu se impoziteaza si care, prin impozitare, ar aduce peste 600 de milioane de dolari la buget.
De altfel, la acel moment, si autoritatile erau de acord ca, o problema foarte importanta, ridicata de toti producatorii interni, era aceea ca pe piata romaneasca au patruns, in primele luni ale anului 2003, cantitati foarte mar