La inceputul lunii februarie au fost facute publice sumele alocate de Ministerul Sanatatii prin finantare CNAS pentru programele si subprogramele de sanatate, prin Ordinul nr. 55/42. Tot atunci, Florin Buicu, directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenta Targu Mures, reclama lipsa unor asigurari din partea CJAS privind continuarea acestor programe.
Finantarea se realizeaza prin intermediul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), iar printre prioritati se afla programul pentru supravegherea si controlul infectiilor HIV/SIDA. Subprogramul, care face parte din cadrul programelor dedicate bolilor transmisibile, presupune asigurarea in spital si in ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale si pentru infectiile asociate persoanelor cu infectie HIV/SIDA si postexpunere. In program vor fi tratate 6.100 persoane, iar costul pentru un singur pacient infectat cu HIV/SIDA se ridica la 170.123 lei/an. Suma alocata este de 1.1 miliarde lei si va fi folosita pentru a achiat medicamentele antiretrovirale si pentru infectii asociate si este destul de mare, fata de cea alocata pentru supravegherea si controlul tuberculozei, 125 milioane lei. Scopul acestui din urma program este de a creste procentul de bolnavi de tuberculoza tratati si vindecati, in program fiind inclusi 40.000 de bolnavi, iar pentru fiecare este asigurata o suma de 3.125 lei/an.
Boli, boli, boli
In cadrul programului de prevenire si combatere a bolilor netransmisibile, lider de finantari este programul de preventie si control in patologia oncologica, cu 2.1 miliarde lei. Scopul acestuia este reducerea mortalitatii specifice prin afectiunile oncologice. Se are in plan tratarea a 60.000 de bolnavi, la un cost de 35.000 lei/bolnav/an.
Cu toate ca bolile cardiovasculare sunt principala cauza