SPANIA ROMANILOR Soare, clima mediteraneana, multe muzee si o alta cultura. O lume in care studentii romani invata sa fie altfel.
EUGENIA MIHALCEA
VREME. Studentii straini viseaza la soare, dar Spania le rezerva surprize Tauri, vedete de telenovele si Gaudi. Cam asta e imaginea pe care o au studentii romani dornici de a ajunge studenti in Spania. Odata ajunsi acolo, se trezesc la realitate. Andreea a gasit pe Internet o oportunitate de studiu la o universitate din Spania, a trimis un CV, o scrisoare de intentie si⦠a fost acceptata la Universitatea din Girona, unde i s-a oferit un post. Unitatea de invatamant superior si-a capatat autonomia fata de Politehnica din Barcelona in 1991. Drumul spre Catalunya a inceput, dupa cum povesteste Andreea, pe site-ul stud.net, cu un curs de spaniola si un ghid de conversatie sub brat. A urmat o zona cu clima mediteraneana, Marea Mediterana, Pirineii.
DIFERENTE. Dan isi face doctoratul in Spania. In Romania nu i s-a parut ca ar fi invatat foarte multe. Este de parere ca a facut o alegere buna, pentru ca sistemul de invatamant spaniol este foarte diferit fata de ceea ce a vazut in Romania. "Nu se bazeaza totul pe examinari orale, deoarece profesorul nu este destul de obiectiv pentru a putea decide.
In semestrul trecut a trebuit sa predau practica de management, deci cunosc situatia atat din partea studentului, cat si din cea a profesorului", spune Dan. Studiul, in general, se face individual, dupa cum spun tinerii care studiaza la universitati din Spania, iar lucrarile pe care le fac si le aleg in functie de interesul fiecaruia, mai ales pe suport tehnic. "Aceasta ar fi una din lipsurile facultatii din Timisoara unde am studiat, faptul ca faceam contabilitate, statistica si trasporturi pe hartie, informatica, la un singur calculator trei oameni si nu se punea accent pe prezentari de luc