Dependenta oamenilor de telefoane mobile frizeaza uneori cazuri patologice. Potrivit unui recent studiu, un britanic din trei crede ca, daca ramane fara celular, inseamna ca si-a pierdut si prietenii.
Multi posesori de telefoane mobile renunta sa mai foloseasca agenda telefonica "traditionala", de vreme ce pot stoca in memoria aparatului sute de numere de telefon. Cum unii utilizatori isi schimba celularele cel putin o data pe an, pastrarea contactelor a devenit o problema. Sigur, vor spune niscaiva intelectuali, este vorba de romani care sunt lenesi.
Ei bine, nu! E vorba de occidentali, si mai precis: britanicii.
"Suntem o natie de lenesi", a declarat, pentru BBC, David Noone de la Intervoice, o companie internationala specializata in servicii de comunicatii, cei care au comandat studiul. "Introducem numere de telefon in agenda mobilului pentru a putea suna pe cineva doar apasand cateva butoane. Cu siguranta ca nu ne vom mai obosi sa notam contactele in vechile agende telefonice", a afirmat Noone.
In Marea Britanie, rata penetrarii telefoniei mobile a depasit 100% la inceputul acestui an. Peste 50% dintre utilizatorii britanici si-au pierdut celularul sau le-a fost furat in ultimii trei ani. Potrivit sondajului Intervoice, peste 54% din acestia au spus ca nu detin o alta adresa telefonica. Se estimeaza ca 80% dintre adultii britanici detin cel putin un telefon mobil.
Doar 19% dintre utilizatori s-au aratat preocupati de timpul care s-ar scurge pana la regasirea contactelor, in situatia in care telefonul ar fi pierdut, furat sau inlocuit.
FEMEILE, MAI SLABE. Potrivit studiului, o femeie din trei este convinsa ca, daca isi pierde telefonul mobil, i se vor duce naibii si relatiile cu cei din jur. In plus, 62% dintre cei intervievati habar nu aveau care este numarul de telefon al partenerului.